Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär bland vuxna och uppstår i snitt en gång i livet för en vuxen person.

Man kan ha hemorrojder utan att veta om det men när de svullnar upp och spricker kan dessa svullnader bli smärtsamma och märkas tydligt i samband med toalettbesök i form av klåda och obehag.

Hemorrojder är små ”kuddar”, som även kallas analkuddar, som blir synliga runt analöppningen och består av bindväv och blodkärl. Hemorrojder klassificeras utifrån om de finns innanför eller utanför analöppningen.

Många gravida eller kvinnor efter förlossning upplever hemorrojder. Detta beror på att blodvolymen ökar ungefär 1,5 liter, vilket leder till ett ökat tryck i blodkärlen. Dock är dessa oftast symptomfria och försvinner när kroppen har återhämtat sig från förlossningen.

Varför uppstår hemorrojder?

Man vet inte de exakta faktorer som gör att hemorrojder uppstår, men forskning har hittills kunnat påvisa flera olika orsaker som sannolikt påverkar bildandet av dessa:

  • Intag av en lågfiberkost

  • Övervikt

  • Förstoppning under längre tid

  • Irritation på grund av stark mat

  • Graviditet

Vad finns det för typer av hemorrojder?

Invärtes hemorrojder

Invärtes hemorrojder bildas när analkuddarna förstoras och svullnar upp. Invärtes hemorrojder ger mestadels blödningar från rektum, både under och efter toalettbesöket, vilket oftast märks tydligt på toalettpappret. Andra symptom kan vara fekal inkontinens, klåda och kliande.

Utvärtes hemorrojder

Utvärtes hemorrojder bildas i huden vid analöppningen, som bildar flikar. Hemorrojderna blir både svullna, röda och orsakar även smärta, klåda och irritation runt anus. Ett stort problem som blir som en ond cirkel är att kunna hålla rent i problemområdet, vilket försvåras när det bildas utvärtes flikar och vilket sedan gör flikar mer inflammerade på grund av ansamlad smuts.

Hur behandlas hemorrojder?

Idag behandlas hemorrojder på flera olika sätt, och den vanligaste rekommendationen är att ändra sin kost till en med mer fibrer, minska på stillasittande och öka mängden motion, samt använda receptfria produkter som en komplettering till ovannämnda ändringar i livsstilen för att få ett snabbare resultat.

Vilka receptfria produkter mot hemorrojder finns i Sverige?

Receptfria läkemedel som finns att köpa mot hemorrojder idag är i sin majoritet avsedda att lindra symptom och har hittills funnits i två olika former: som stolpiller som man för in i ändtarmen, och som salva som man smörjer på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. De flesta läkemedel innehåller dock ämnen som orsakar biverkningar och de ska inte användas under en längre tidsperiod.

Den enda tillgängliga behandlingen idag som inte orsakar biverkningar och som innehåller endast naturliga ingredienser är Pileseptin, som finns i en tredje appliceringsform – som spray på Meds och Apotek 365 – för lättare behandling av utvärtes hemorrojder.

Pileseptin finns även i traditionell form – som gel på Meds och Apotek 365 – för behandling av invärtes hemorrojder.

För mer information om hemorrojder läs 1177 vårdguiden.